ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Rajski ptak - tort imieninowy z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczny tort na jasnym biszkopcie z wiśniowym kremem. Dekoracja z owoców - rajski ptak z pięknym ogonem.

Rajski ptak - tort imieninowy z owocami

Składniki:

Rajski ptak - tort imieninowy z owocami

 

  • Składniki

 

 

  • 1/2 l wody
  • sok z całej cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml spirytusu

 

  • 600 g masła
  • szklanka cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 200 g śmietany 18 %
  • galaretka wiśniowa ( rozpuszczona w niewielkiej ilości wody)

 

  • 400 g dżemu wiśniowego

 

  • do dekoracji owoce - gruszka, winogrona, jabłko, kiwi, borówka amerykańska.

Sposób przygotowania:

Rajski ptak - tort imieninowy z owocami

ETAP 1:

Sposób przygotowania
1.
Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Ubijając dodać jeszcze cukier i po jednym żółtku. Mąki wymieszać z dodatkiem proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko połączyć. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenie ok 40 min - 180 stopni. Biszkopt pozostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu otrzeć cały biszkopt przy pomocy drobnej tarki. Powstałe okruszki wykorzystać później do dekoracji.

2.
Wodę zagotować. Dodać cukier i sok z cytryny. Do wystudzonego ponczu dodać spirytus ( wersja dla dorosłych ).

3.
Masło z cukrem ubić na puch. Stopniowo dodawać śmietanę i żółtka. Dodać na koniec tężejącą galaretkę.

4.
Biszkopt podzielić na cztery części. Pierwszy krążek nasączyć ponczem i posmarować dżemem wiśniowym. Na dżem wyłożyć krem wiśniowy. Przykryć krążkiem biszkoptowym i powtórzyć czynności. Przykryć kolejnym krążkiem i nasączyć ponczem i posmarować kremem. Przykryć ostatnim krążkiem i nasączyć ponczem. Posmarować wierzch i boki kremem. Boki obsypać okruszkami z biszkoptu. Udekorować owocami. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Smacznego.