Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nazwa rassolnik wywodzi się od słowa "rassoł” – które oznacza płyn z kwaszenia ogórków lub kapusty. Jest to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej, odpowiednik polskiej ogórkowej

Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska

 

Sposób przygotowania:

Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska
Mięso myjemy i osuszamy. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie i gotujemy około godziny na średnim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy powstałe szumowiny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, lekko studzimy i za pomocą widelca lub rękoma dzielimy ja na mniejsze kawałki (wzdłuż włókien). Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy marchewkę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i warzywa przekładamy do wywaru mięsnego. Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. 5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak. Zupę doprawiamy do smaku. Życzę smacznego :) Uwaga: Zupa najlepiej smakuje dnia następnego, gdy smaki się przegryzą.
Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska
Pęczak gotujemy 5 minut krócej niż podany czas na opakowaniu.
Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a ogórki drobno siekamy.
Rassolnik czyli zupa ogórkowa po rosyjska
5 minut przed końcem dodajemy pokrojone ogórki wraz z sokiem, rozdrobnione mięso i pęczak.