Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa 2
Do wywaru (może być z kurczaka lub warzywny, ja użyłam z kurczaka) dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy na średnim ogniu, doprawiamy odrobiną jarzynki. Po kilku minutach dodajemy 1 małą marchewkę startą na tarce o grubych oczkach oraz białą część pora, pokrojoną w cienkie talarki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy 3 ogórki starte na tarce o grubych oczkach i dalej gotujemy. Po 3-4 minutach wyłączamy ogień i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie jeszcze odrobiną jarzynki. Surową marchewkę obieramy i nożykiem do dekoracji warzyw na całej jej długości wycinamy rowki, a następnie kroimy w cieniutkie talarki. Liść pora kroimy wzdłuż na cieniutkie paski, a następnie w drobną kosteczkę. Ogórka kroimy w cieniutkie paseczki, z których zaplatamy warkoczyki. Zupę dekorujemy kwiatuszkami z marchewki i warkoczami z ogórka, a na koniec posypujemy odrobiną posiekanego pora.