Sposób przygotowania:
Ravioli z botwinką i seramiPrzygotować ciasto
Do mąki dodać sól, jajka i żółtka, wymieszać. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie ciasto (ok 10 minut). W miarę potrzeby podsypać trochę mąki. Odłożyć na pół godziny.
Przygotować farsz
Czosnek posiekać. Botwinkę umyć i odsączyć z wody, łodyżki drobno posiekać w 1 cm kawałki, odłożyć. Liście posiekać oddzielnie i odłożyć. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Lekko przesmażyć czosnek ( ok 1 minut) dodać łodyżki i smażyć ok 10 minut mieszając. Następnie dodać liście i dusić kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. W misce wymieszać sery z jajkiem, solą i pieprzem. Dodać botwinkę i wymieszać.
Ulepić ravioli
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować cienko, nadać kształt prostokąta. Radełkiem wycinać kwadraty ok 8x8 cm ( ja to robiłam przy linijce). Na każdy kwadrat nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Można lekko posmarować brzegi wodą. Następnie jeszcze po dociskać brzegi widelcem. Można też sklejać inne kształty – kwadraty lub klasyczne pierogowe kółka.
To samo zrobić z 2 częścią ciasta.
Gotować partiami w osolonej wodzie, po ok 6-7 minut. Wykładać na tacę.
Podanie
Przed podaniem łyżkę masła na patelni, lekko podsmażyć pierogi na końcu dodać posiekany koperek.