Ravioli, czyli tradycyjne danie włoskie, to rodzaj niedużych pierogów z nadzieniem. Mają kształt prostokąta lub kwadratu oraz nieregularne, pofalowane boki. Ravioli najczęściej przyrządza się z mięsem, serem, warzywami, owocami, jajkami oraz grzybami.

Jak przygotować ravioli?

Ciasto na ravioli przygotowuje się z mąki pszennej (najlepsza będzie durum), żółtek jaj, oliwy i soli. Opcjonalnie można dodać pieprz i zioła – wówczas pierożki będą bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zagnieść z nich ciasto. Następnie placek wałkuje się, by miał grubość około pół centymetra, po czym wycina prostokąty za pomocą radełka. Do surowego ciasta należy włożyć dowolny farsz. Na koniec każdy prostokąt zwija się na pół, skleja boki i gotuje w osolonym wrzątku. Jeśli ravioli zaczną wypływać na powierzchnię wody, oznacza to, że są gotowe.

Ravioli ze szpinakiem krok po kroku

Ravioli ze szpinakiem są popularnym daniem obiadowym. Pierożki można jeść same lub z pieczonym łososiem, grillowanymi warzywami albo sosami jogurtowo-ziołowymi. Do przygotowania potrawy można użyć zarówno mrożonego szpinaku, jak i świeżego, posiekanego. Na oliwie należy zeszklić cebulę i czosnek. Następnie dodaje się szpinak, a całość doprawia solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy składniki będą podduszone, wsypuje się ricottę (miękki ser włoski) i pozostawia do rozpuszczenia. Ostudzony farsz przekłada się na gotowe ciasto na ravioli. Przed podaniem pierożków dobrze jest oprószyć je startym parmezanem.

Sposób na ravioli z jajkiem

Ravioli z jajkiem jest sycącym i smacznym daniem. Przygotowanie potrawy zajmuje około godziny. W misce należy wymieszać ricottę, posiekaną bazylię, sok z cytryny i sól. Następnie pastę wykłada się na surowe ciasto. Na każdy prostokąt z farszem należy wbić żółtko jajka. Całość skleja się i gotuje. 
Uszka

Uszka

Uszka to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, ale ze względu na walory smakowe warto je serwować częściej niż raz do roku. Ciasto na uszka robi się tak samo jak na pierogi, podobnie jak farsz, który nie musi być wcale postny. Uszka z kapustą i grzybami pasują do barszczu świątecznego, natomiast uszka z mięsem mogą być dodatkiem do rosołu lub do sałatek (jak włoskie tortellni). Mniej popularne, ale równie pyszne są uszka z farszem śledziowym, karpiowym, łososiowym oraz fasolowym.

Chinkali

Chinkali

Chinkali to gruzińskie pierożki w kształcie sakiewek. Tradycyjnie są wypełnione mięsnym farszem, bulionem i aromatyczną kolendrą. Można też jednak spotkać chinkali w innych wersjach, między innymi wegetariańskie, z serem, twarogiem i ziemniakami. Wiele osób nie wie, jak prawidłowo jeść chinkali – pierożków nie kroi się nożem, tylko łapie palcami za czubek ciasta. Należy uważać, żeby nie oblać się ciepłym płynem wypływającym ze środka.

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini

Sałatka z tortellini to bardzo sycąca i prosta do wykonania potrawa, której podstawowym składnikiem są makaronowe pierożki. Tortellini mogą mieć farsz mięsny (kurczak, szynka, mięso mielone) lub wegetariański (szpinak, ser, grzyby, warzywa). Do sałatki dodaje się brokuły, por, kukurydzę, ser żółty, ser feta, ugotowane jajka czy cebulę. Można przygotować również sos sałatkowy na bazie jogurtu naturalnego lub majonezu albo polać sałatkę lekkim sosem winegret.

Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

Sałatkę z ravioli przyrządza się na bazie włoskich pierożków z nadzieniem serowym, mięsnym lub warzywnym. Można je przygotować samodzielnie lub kupić gotowe. Do sałatki najlepiej nadaje się gotowane ravioli z nadzieniem dyniowym lub serowo-szpinakowym. Dobrze smakuje z szynką konserwową, kukurydzą, ananasem, brokułami i z suszonymi pomidorami. Poleca się podawane sałatki z ravioli z czosnkowym lub majonezowym dressingiem.

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem

Sałatka z tortellini z mięsem idealnie sprawdza się na przyjęciach lub na spotkaniach ze znajomymi. Farszem do ugotowanych pierożków jest kurczak, szynka lub mięso mielone. Tortellini można zapiec, a następnie wrzucić do sałatki. Warto dodać również żółty ser, który wzbogaci smak potrawy. Do sałatki dodaje się także warzywa: sałatę, pomidory, rukolę oraz brokuły. Aby danie było bardziej apetyczne, sałatkę z tortellini z mięsem polewa się sosem sałatkowym lub oliwą.

Tortellini

Tortellini

Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Makaronowe pierożki zapiec w piekarniku, usmażyć, dodać do zupy z suszonych grzybów lub kremu z cukinii. Posypane startym serem pierożki podaje się również z sosem bolońskim. Wybornie smakuje także sałatka z tortellini i warzywami (pomidorami, cebulą, selerem).

Znaleźliśmy 32 przepisów w kategorii Ravioli

Ravioli z kurkami

Ravioli z kurkami

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ravioli con uovo

Ravioli con uovo

Kniejson Kniejson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z ravioli

Sałatka z ravioli

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

domowe ravioli

domowe ravioli

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: