Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem z grzybów leśnychEtap 1
Na początek należy przygotować grzyby-oczyścić i pokroić. Następnie na patelni rozgrzać olej z masłem i na dużym ogniu podsmażyć przez oo. 5-7 minut.
Etap 2
Potem dodać posiekaną cebulę i dusić 5 minut, następnie wlać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie wlać śmietankę doprawić sola i pieprzem pogotować jeszcze przez ok 3 minuty i sos gotowy .
Etap 3
Wszystkie składniki na placki należy razem zmiksować ( np. w malakserze). Warzywa oczywiście uprzednio obrać.
Etap 4
Smażyć placki na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Etap 5
Na koniec sos wymieszać z posiekaną natką. Podawać gorące placki polane sosem grzybowym.