Sposób przygotowania:
Bałwanki - razowe bułeczki bałwankowe
Drożdże i miód rozpuszczamy w wodzie. Mąkę pszenną, mąkę razową, sól i zarodki, mieszamy ze sobą, łączymy z wodą i dobrze wyrabiamy ręką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Formujemy z ciasta bułeczki i układamy je rzędami od największej do najmniejszej tak, by powstały bałwanki. Robimy odstępy , bo bułeczki jeszcze wyrosną i się połączą. Lepimy z ciasta nosy i kapelusze. Z goździków robimy oczka a z rodzynków guziki. Smarujemy ciasto wodą z rozuszczoną odrobiną cukru.Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Pieczemy bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 180°C do chwili, aż się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy. Bułeczki w kształcie bałwanków mogą być podarunkiem świątecznym dla kogoś kto nie lubi słodyczy.W takim przypadku z kartonika wycinamy podstawę pod dwa bałwanki,(możesz wykorzystać kartonik po słodyczach). Układamy bałwanki na podstawce , zawijamy je w folię spożywczą, którą związujemy naturalnymi wstążeczkami z rafii.
Natala1210