WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Razowe grzanki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzanki zrobione z lekko czerstwego razowego pieczywa, natarte zmiażdżonym czosnkiem i solą. Idealne jako dodatek do sałatek i zup czy jako przekąska.

Razowe grzanki czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe grzanki czosnkowe

 

Sposób przygotowania:

Razowe grzanki czosnkowe

ETAP 1:

Z chleba razowego najlepiej trochę czerstwego (wtedy się lepiej kroi) odkroić 3 kromki. Każdą kromkę chleba posmarować z obu stron masłem.

Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę. Zmiażdżonym czosnkiem posmarować cienko kromki chleba. Dodatkowo oprószyć kromki solą i pieprzem.

Przyprawione kromki pokroić w kostkę. Kostki wrzucić na patelnię i smażyć bez dodawania tłuszczu aż się zrumienią ze wszystkich stron.

Usmażone przełożyć do miseczki.

Razowe grzanki czosnkowe
Grzanki po usmażeniu na patelni przed wyłożeniem do miseczki
Razowe grzanki czosnkowe
Pokrojone kromki chleba wrzucone na patelnie
Razowe grzanki czosnkowe
Posmarowane kromki chleba pokrojone w kostkę
Razowe grzanki czosnkowe
Posmarowane kromki chleba razowego przed doprawieniem