Sposób przygotowania:
Zupa cebulowa z grzankami
Cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm. Ja przed krojeniem wkładam cebule na kilka minut do zamrażarki, dzięki czemu nie szczypie przy krojeniu.
Na szerokiej patelni lub rondlu rozpuścić masło z oliwą. Dodać cebulę , zmniejszyć ogień na średni i smażyć ok 1/2 godziny aż będzie skameralizowana. Po tym czasie zwiększyć ogień dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać wrzący bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut.
Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, podpiec w piekarniku. Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, ja nie posiadam małych na zupę, więc przelałam do nagrzanego garnka żeliwnego. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać serem żółtym. Zapiekać w piekarniku to rozpuszczenia sera. Nie polecam zapiekać dłużej bo grzanki "wsiąkną" cała zupę i zostanie sama cebula:) Smacznego:)
Na szerokiej patelni lub rondlu rozpuścić masło z oliwą. Dodać cebulę , zmniejszyć ogień na średni i smażyć ok 1/2 godziny aż będzie skameralizowana. Po tym czasie zwiększyć ogień dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać wrzący bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut.
Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, podpiec w piekarniku. Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, ja nie posiadam małych na zupę, więc przelałam do nagrzanego garnka żeliwnego. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać serem żółtym. Zapiekać w piekarniku to rozpuszczenia sera. Nie polecam zapiekać dłużej bo grzanki "wsiąkną" cała zupę i zostanie sama cebula:) Smacznego:)