agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa cebulowa z grzankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Przepyszna, rozgrzewająca i sycąca francuska zupa czosnkowa. Idealna na zaczynające się jesienne dni. Gorąco polecam.

Zupa cebulowa z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa z grzankami

zupa

  • 900 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 litr bulionu wołowego (lub mniej jeśli chcemy aby zupa była gęstsza)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • majeranek otarty lub świeży

dodatkowo

  • bagietka, pokrojona na kromki
  • ząbek czosnku
  • 150 g sera (tradycyjnie używa się gruyère)

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z grzankami
Cebulę obrać i pokroić w piórka grubości 2-3 mm. Ja przed krojeniem wkładam cebule na kilka minut do zamrażarki, dzięki czemu nie szczypie przy krojeniu.

Na szerokiej patelni lub rondlu rozpuścić masło z oliwą. Dodać cebulę , zmniejszyć ogień na średni i smażyć ok 1/2 godziny aż będzie skameralizowana. Po tym czasie zwiększyć ogień dolać wino, gotować 2-3 minuty, dodać wrzący bulion wołowy, zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut.

Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Bagietkę pokroić na kromki, posmarować odrobiną masła i czosnku, podpiec w piekarniku. Zupę przelać do żaroodpornych naczyń, ja nie posiadam małych na zupę, więc przelałam do nagrzanego garnka żeliwnego. Na wierzchu ułożyć grzanki i posypać serem żółtym. Zapiekać w piekarniku to rozpuszczenia sera. Nie polecam zapiekać dłużej bo grzanki "wsiąkną" cała zupę i zostanie sama cebula:) Smacznego:)
Zupa cebulowa z grzankami
cebulę obrać i pokroić w niezbyt grube piórka
Zupa cebulowa z grzankami
cebule podsmażać na średnim ogniu aż będzie skarmelizowana
Zupa cebulowa z grzankami
na zupie ułożyć przygotowane grzanki czosnkowe
Zupa cebulowa z grzankami
grzanki posypac tartym serem żółtym i zapiec

Tagi:

cebula