zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Razowe knedle ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowsza wersja moich ukochanych knedli:) Mały patencik jak nie najeść się za dużo bułki tartej:)

Razowe knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowe knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Razowe knedle ze śliwkami
Nie podaję dokładnie ilości bo to zależy ile ziemniaków ugotujecie, ale jest prosty patent na ilość składników (czytajcie dalej). Ilość śliwek też musicie dostosować do reszty. Moje śliwki były spore więc i knedle wyszły spore, z podanej proporcji wyszło ok. 15 sztuk. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przeciskamy przez praskę, lub ugniatamy tłuczkiem na gładkie pure. Studzimy.

Starym sposobem dzielę pure na 4, odejmuję jedną część i w to miejsce daję miks skrobi ziemniaczanej i mąki pszennej (1/3 skrobi, 2/3 mąki). Dodajemy jajko, gałkę i zagniatamy delikatnie aż wszystko się połączy. Umyte śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. W małej miseczce łączymy cukier i cynamon, tak by było wygodnie dosypywać do nadzienia.

Nastawiamy wodę, dodajemy soli i odrobiny oleju. Z ciasta formujemy placuszki, układamy śliwkę (moje były duże, jeśli macie małe może być cały owoc - bez pestki oczywiście) i posypujemy łyżeczką cukru z cynamonem. Robimy kulę i odkładamy na bok podsypując mąką. Robimy knedle partiami. Musimy zgrać się w czasie, kiedy woda się już gotuje wrzucamy na wrzątek zrobione knedle, resztę robimy w trakcie, bo ciasto nie może się zbtnio wysuszyć.

Kule knedlowe gotujemy ok 10 minut, partiami po kilka sztuk bo jeszcze urosną. Gotujemy je na bardzo małym ogniu, inaczej popękają. Gotowe wyjmujemy cedzakiem i odsączamy. Podajemy z ulubionym dodatkiem. Ja bułkę rumienię na suchej patelni, a masło topię w małym rondelku, polewam knedle i posypuję bułką, jest wtedy chrupiąca, poza tym wiem dokładnie ile mam jej na konkretnym (czytaj: swoim) talerzu ;-)
Razowe knedle ze śliwkami
Owoce myjemy i przekrawamy i wyjmujemy pestki
Razowe knedle ze śliwkami
Z ciasta formujemy placuszki i nadziewamy a potem robimy kule
Razowe knedle ze śliwkami
Jeśli podajemy z bułką rumienimy ją na suchej patelni