jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowo-szpinakowe naleśniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ta wersja naleśników jest nie tylko zdrowa, ale bardzo smaczna.

Razowo-szpinakowe naleśniki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Razowo-szpinakowe naleśniki

 

  • Ciasto:
  • 0,5 szklanki mąki razowej,
  • 2 łyżki mąki zwykłej,
  • 2 jajka,
  • Sól do smaku,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • około 400-500g świeżych liści szpinaku (może być opakowanie mrożonego),
  • 1/3 opakowania sera feta (niebieskie),
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Dodatkowo:
  • Pomidor do podania, pietruszka do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Razowo-szpinakowe naleśniki
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Z gotowego ciasta wylewamy porcje na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia. Wychodzi około 10 naleśników (patelnia o średnicy 18 cm) NADZIENIE: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej liście szpinaku. Chwilkę razem smażymy, aż liście staną się miękkie. Zdejmujemy z ognia. Dokładamy pokrojony w kostkę ser. Mieszamy całość, aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki po czym składamy je na połowę. Podajemy na ciepło.
Razowo-szpinakowe naleśniki
Z gotowego ciasta smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia
Razowo-szpinakowe naleśniki
Szpinak płuczemy, odsączamy i delikatnie rozdrabniamy