jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Razowe pierogi z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

tak podany obiad jest pełnowartościowy i syty. farsz makrelowy polecam także do chleba lub do przygotowania krokietów

Razowe pierogi z makrelą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Razowe pierogi z makrelą

 

  • Około 15 pierogów
  • Składniki:
  • ¾ szklanki mąki razowej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • Szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 jajka,
  • Około 1,3 szklanki wody,
  • Plasterek słoniny na okrasę,
  • 1 makrela wędzona,
  • Natka pietruszki,
  • 0,5 cebuli,
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Razowe pierogi z makrelą
Na patelni przetapiamy pokrojona słoninę. Mąki mieszamy ze sobą i wykładamy na stolnicę. robimy kopczyk i dodajemy pozostałe składniki ciasta: sól, jajka, olej i wodę. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe wałkujemy i od szklanki wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje przygotowanego farszu. Sklejamy pierogi. Gotowe gotujemy około 5 minut . Po odcedzeniu porcjujemy i polewamy słoniną. FARSZ: Rybę pozbawiamy ości i skóry. cebulę kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do niej rozdrobnioną makrele oraz posiekana natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Razowe pierogi z makrelą
Składniki farszu łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku
Razowe pierogi z makrelą
na wycięte z ciasta koła wykładamy porcje farszu
Razowe pierogi z makrelą
pierogi sklejamy i gotujemy około 5 minut.