kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

pierogi z farszem rybnym- wigilijne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Świąteczne pierogi z farszem rybnym-ile można jeść kapusty-:)

pierogi z farszem rybnym- wigilijne

Składniki:

pierogi z farszem rybnym- wigilijne

 

 

  • Na farsz:
  • 70 dag białej ryby
  • 1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 zeszklona na maśle cebulka-kosteczka
  • łyżka prażonej cebulki
  • biały pieprz, sól
  • można dodać jajo aby farsz się lepiej trzymał
  • po czubku łyżki- estragonu, cząbru, papryki ostrej

Sposób przygotowania:

pierogi z farszem rybnym- wigilijne
Z maki robimy wulkan z kraterem-:) wlewamy wrzątek i zagniatamy nożem, żeby się nie poparzyć- około 0.5- 0.6 l wody, dodajemy olej i jajko i zagniatamy sprężyste ciasto. Ja do pierogów rybnych dodaję do ciasta szczyptę curry, pasuje i w wyglądzie i w smaku do ryby. Robimy farsz: mielimy cebulkę, bułkę i rybę w maszynce, można też drobno posiekać i zagnieść ręką. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto wykrawamy sobie czymś nie za dużym, najlepsze są, kiedy są małe. Ja wykrawałam kieliszkiem od szampana-:) Nakładamy farsz, zlepiamy i na wrzątek, 3 min od wypłynięcia do wyciągnięcia-:) Podajemy polane masełkiem czosnkowym i posypane koperkiem lub odsmażone. Jeśli chcemy je zamrozić, bo ilość wychodzi ogromna-:) gotujemy tylko minute, kładziemy na talerz wcześniej zmoczony zimną wodą i studzimy.