Sposób przygotowania:
pierogi z farszem rybnym- wigilijne
Z maki robimy wulkan z kraterem-:) wlewamy wrzątek i zagniatamy nożem, żeby się nie poparzyć- około 0.5- 0.6 l wody, dodajemy olej i jajko i zagniatamy sprężyste ciasto. Ja do pierogów rybnych dodaję do ciasta szczyptę curry, pasuje i w wyglądzie i w smaku do ryby. Robimy farsz: mielimy cebulkę, bułkę i rybę w maszynce, można też drobno posiekać i zagnieść ręką. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto wykrawamy sobie czymś nie za dużym, najlepsze są, kiedy są małe. Ja wykrawałam kieliszkiem od szampana-:) Nakładamy farsz, zlepiamy i na wrzątek, 3 min od wypłynięcia do wyciągnięcia-:) Podajemy polane masełkiem czosnkowym i posypane koperkiem lub odsmażone. Jeśli chcemy je zamrozić, bo ilość wychodzi ogromna-:) gotujemy tylko minute, kładziemy na talerz wcześniej zmoczony zimną wodą i studzimy.
evita0007