Sposób przygotowania:
Pierożki rybne
Do ok. 1 szkl. mąki dodajemy szczyptę soli i zaparzamy ją gorącą wodą. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na ok. 0,5 godziny. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na dużych oczkach. Pora kroimy w kostkę. Warzywa przesmażamy na patelni, solimy, pieprzymy do smaku. Rybę drobno siekamy, dodajemy do niej nieco przestudzone warzywa. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i sok z cytryny- całość dokładnie wyrabiamy.Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki, faszerujemy rybnym farszem i zlepiamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie- od wypłynięcia ok. 3 min. Podajemy z sosem na bazie pora. Sos- Na roztopionym maśle przesmażamy posiekanego pora. Dolewamy odrobinę wody - całość dusimy do miękkości, blendujemy. Dosmaczamy solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego. Smacznego!