dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Razowiec z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

pyszne i zdrowe ciasto razowe z rabarbarem. Znakomite na kolację do kubka kawy zbożowej albo kakao czy czekolady na gorąco.

Razowiec z rabarbarem

Składniki:

Razowiec z rabarbarem

 

  • 2 szkl maki razowej orkiszowej
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szkl kefiru
  • 1 szkl oleju

Sposób przygotowania:

Razowiec z rabarbarem
Mielone siemię lniane zaparzamy 6 łyżkami wrzątku. Do miski wysypujemy składniki suche: mąkę, cukier, proszek do piecz, sodę, cukier waniliowy, mieszamy.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: kefir, siemię lniane, olej, przelewamy do suchych i mieszamy wszystko aż powstanie gładkie ciasto.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu układamy rabarbar pokrojony w kostkę i rozkruszony ser. Pieczemy godzinę w 180 st.