Sposób przygotowania:
Razowy keks z daktylami
Pokrojone daktyle zalewam wrzącą wodą, dodaję sodę oczyszczoną i odstawiam na 10 minut. Dodaję syrop klonowy, mieszam i odstawiam do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem na puszysty krem. Następnie dodaję po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksując. Dodaję daktyle razem z wodą,w której się moczyły, krótko miksuję i dodaję partiami obie mąki, proszek do pieczenia i tym razem miksuję na najniższych obrotach miksera. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 27 x 8,5 cm. Foremkę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 75 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone wyjmuję z piekarnika, zostawiam w foremce ok. 10 minut do przestygnięcia. Następnie wyjmuję na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto dekoruję lukrem, cukrowymi jajeczkami i listkami melisy lub oprószam cukrem pudrem.
gosiapiotrek23
anemon
Dziękuję i cieszę się, że ciasto Ci się podoba.
Alex_M
anemon
Dziękuję.
Dinah
anemon
Masz rację, polecam i dziękuję.