Sposób przygotowania:
Keks z owocami i bakaliami
Konfiturę odcedzić z syropu i lekko podsuszyć. Orzechy i daktyle posiekać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokroić w piórka. Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić, osuszyć. Jaja umyć i oddzielić żółtka. Mąkę przesiać. Masło utrzeć na śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po łyżce cukru. Powinna powstać pulchna masa. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Sztywną pianę połączyć z masą maślaną delikatnie mieszając i dodając równocześnie mąkę (20 dkg). Pozostałą mąkę wymieszać z bakaliami i owocami, połączyć z ciastem. Folię aluminiową wysmarować masłem i wyłożyć nią foremki. Ciasto wyłożyć do foremek, wstawić do piekarnika. Upiec. Przechowywać keks owinięty w folię.
misia53