darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Keks z owocami i bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Keks z owocami i bakaliami przechowywać owinięty w folię.

Keks z owocami i bakaliami

Składniki:

Keks z owocami i bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Keks z owocami i bakaliami
Konfiturę odcedzić z syropu i lekko podsuszyć. Orzechy i daktyle posiekać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, pokroić w piórka. Rodzynki przebrać, umyć, odcedzić, osuszyć. Jaja umyć i oddzielić żółtka. Mąkę przesiać. Masło utrzeć na śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodawać po łyżce cukru. Powinna powstać pulchna masa. Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier. Sztywną pianę połączyć z masą maślaną delikatnie mieszając i dodając równocześnie mąkę (20 dkg). Pozostałą mąkę wymieszać z bakaliami i owocami, połączyć z ciastem. Folię aluminiową wysmarować masłem i wyłożyć nią foremki. Ciasto wyłożyć do foremek, wstawić do piekarnika. Upiec. Przechowywać keks owinięty w folię.

Tagi:

keks ciasto