dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Rejbak kurpiowski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka ziemniaczana jest znakomitym daniem na obiad. Podajemy z surówką z kapusty kiszonej lub sosem żurawinowym.

Rejbak kurpiowski Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rejbak kurpiowski

 

Sposób przygotowania:

Rejbak kurpiowski

Krok 1

Rejbak kurpiowski
Kiełbasę, boczek i słoninę podsmażany na patelni.

Kiełbasę, boczek i słoninę kroimy w kostkę. Całość podsmażany na patelni. Przekładamy do miski.

Krok 2

Rejbak kurpiowski
Do startych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki.

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka, sól i pieprz do smaku. Wsypujemy ok 1 łyż przyprawy do ziemniaków u ok 3 - 4 łyżek mąki.

Krok 3

Rejbak kurpiowski
Masę wlewamy na blachę do pieczenia i wyrównujemy.

Całość mieszamy. Masę ziemniaczaną przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego!