PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Relish z nektarynek, papryki i cebuli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny relish z nektarynek, papryki i cebuli

Relish z nektarynek, papryki i cebuli

Składniki:

Relish z nektarynek, papryki i cebuli

 

  • 25 g sezamu
  • 500 g nektarynek lub brzoskwiń (bez skórki i pestek)
  • 2-3 czerwone papryki
  • 150 g czerwonej cebuli
  • 50 g szczypioru
  • 1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • 250 g cukru
  • 125 ml octu winnego lub malinowego
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • po 1/2 łyżeczki kolendry, mielonego cynamonu i imbiru
  • szczypta zmielonych goździków i chili

Sposób przygotowania:

Relish z nektarynek, papryki i cebuli
Sposób przygotowania:

Sezam uprażyć na suchej patelni.
Nektarynki dokładnie umyć, skórkę ponacinać ostrym nożem, zanurzyć na chwilę we wrzątku, usunąć z nich skórki, wypestkować, pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, oczyścić, usunąć pestki.
Cebulę obrać, umyć, posiekać.
Szczypior umyć i drobno posiekać.
Żelfix wymieszać z cukrem.
Wszystkie składniki przełożyć do rondla, zagotować i gotować jeszcze 5 min. Doprawić do smaku solą, kolendrą, cynamonem, imbirem, goździkami i chili.
Gorący relish nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić szczelnie pokrywki. Słoiczki ustawić na o 5 min. do góry dnem.

Tagi:

papryka beza bezy