Bilcia

Bilcia

Kucharz
[Przepisów: 19]

Resztkowa jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę tą robię gdy zostają mi resztki po mrożonych warzywach oraz resztki warzyw :)

Resztkowa jarzynowa

Składniki:

Resztkowa jarzynowa

 

  • 3 żeberka
  • 2 kiełbasy - jakie chcecie
  • 2 marchewki
  • 1 por ( biała część)
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 seler
  • 100g mrożonego brokuła ( lub tyle ile macie)
  • 100g mrożonego kalafiora ( lub tyle ile macie)
  • 100 g fasolki szparagowej mrożonej ( lub tyle ile macie)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 serek topiony

Sposób przygotowania:

Resztkowa jarzynowa
Mięso i kiełbasę wkładamy do garnka. Marchewkę kroimy w kostkę , podobnie czynimy z selerem. Pora kroimy w cienkie plasterki lubpółplasterki. Wszystko wrzucamy do kiełbasy i żeberek. Dokładamy też mrożonki i zalewamy wodą. Gotujemy wszystko około 15 min, w czasie których obieramy ziemniaki i kroimy je w odpowiadającą nam kostkę. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy do miękkości ziemniaków i dodajemy serek topiony. Kiedy się będzie rozpuszczał, możemy wyłączyć zupę - pokroić natkę pietruszki i wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa jest gęsta więc można dodać więcej wody.