Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Resztkowa kolacja z tego co było...

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

wróciliśmy zmęczeni i głodni a zakupów nie zdążyłam zrobić więc trzeba było wykorzystać to co było...

Resztkowa kolacja z tego co było...

Składniki:

Resztkowa kolacja z tego co było...

 

  • w lodówce znalazłam: niedużą miseczkę ugotowanego makaronu nitki, ok.2 szkl.;
  • kawałek cienkiej, lekko już obsuszonej kiełbasy podwawelskiej, ok.15-20 cm;
  • trochę rucoli, jakieś 3 garści;
  • kawałek sera bałkańskiego, ok.40g;
  • kilka liści szczypiorku

 

  • dodałam do tego: 1 cebulkę;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 łyżeczkę sosu chili

Sposób przygotowania:

Resztkowa kolacja z tego co było...
Makaron został z poprzedniego dnia, takie cienkie nitki bo gotowałam do rosołu, ale jak zwykle za dużo... Kiełbasę pokroiłam na ćwierć plasterki i wrzuciłam na rozgrzaną patelnię - niech się smaży i wytapia z niej tłuszczyk...Ja w tym czasie obrałam i posiekałam cebulę a gdy kiełbasa się zrumieniła to dorzuciłam ją na patelnię. Kiedy się podsmażyła dodałam makaron, sos sojowy i sos chili, przysmażyłam mieszając przez 3-4 min. aż makaron zaczął się rumienić. Zdjęłam patelnię z ognia, dorzuciłam rucolę (kilka listków zostawiłam do ozdoby), wymieszałam i szybko na talerze! jeszcze tylko posypać pokruszonym serem i posiekanym szczypiorkiem i można jeść. Takie nic a bardzo nam smakowało.