Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Rilet z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wyśmienity jako przystawka. Polecam!!!

Rilet z kaczki

Składniki:

Rilet z kaczki

 

  • 60 dag. filetów z piersi kaczki
  • 20 dag. smalcu wieprzowego
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

Rilet z kaczki
Filety opłucz, odkrój tłuszcz. Mięso oprósz solą, cukrem oraz ziołami. Następnie zawiń w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 24 h. Na drugi dzień kaczy tłuszcz pokrój w kosteczkę, stop w rondelku. Dodaj smalec, liście laurowe i jak najdrobniej pokrojone mięso. Podlej winem. Gotuj ok. 2 h. na małym ogniu. Masę przełóż do miseczki. Wstaw do lodówki na ok. 2 h.

Tagi:

kaczka