MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż to bogate źródło witamin , a więc dziś danie ryż mięsno -warzywny.

Risotto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto

 

  • 300g fileta z indyka
  • 1 cebula
  • 100g ryżu parabolicznego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • natka z pietruszki
  • sól, pieprz
  • kostka warzywna

Sposób przygotowania:

Risotto
Mięso pukamy i kroimy w kostkę o wielkości 2 cm.Cebulę kroimy w małą kostkę a marchew czyścimy i kroimy w plasterki a następnie każdy plaster na 4 części.W garnku rozgrzewamy olej , wrzucamy mięso , dodajemy pieprzu i smażymy przez 10 minut, mieszając ,mięso zarumieni się na brązowy kolor i wtedy dodajemy 100 ml wody i gotujemy pod przykryciem 10 minut .Następne 5 minut gotujemy mięso bez pokrywki do zredukowania się wody o połowę , dodajemy sól.W rondlu smażymy na oleju cebulę z marchewką mieszając przez 10 minut, następnie wsypujemy ryż wlewamy 200ml wody i dodajemy kostkę, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 minut , mieszając, ryż wchłonie całą wodę . Gotowy ryż wykładamy na talerz a obok nakładamy mięso z sosem posypując wszystko natką pietruszki.
Risotto
W garnku na oleju smażymy cebulę z pokrojoną marchewką.
Risotto
Filet z indyka puczemy i smażymy z dodatkiem pieprzu.
Risotto
Do garnka z cebulą i marchewką wsypujemy ryz i dolewamy wody.