dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tutaj warzywne risotto ale można je robić ze wszystkim co wpadnie w ręce. Pyszne jest z prawdziwkami w śmietanie:]

Risotto

Składniki:

Risotto

 

  • 400 g ryżu do risotto (arborio)
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 0,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • szklanka białego wina
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Risotto
Łyżkę oliwy podgrzewamy i podsmażamy ryż. Gdy stanie się przezroczysty (po około 5 minutach), wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy do czasu wsiąknięcia bulionu przez ryż. Dolewamy 0.5 szklanki wina i znów czekamy aż wsiąknie. Postępujemy tak do czasu wykończenia wszystkich płynow.
Na pozostałej oliwie smażymy(podgrzewamy) warzywa przez ok 5 minut. Do ugotowanych warzyw dodajemy ryż i dosypujemy przyprawy. Mieszamy i wykladamy na talerze.

Tagi:

ryż risotto