góralka

góralka

Szef Kuchni
[Przepisów: 74]

Risotto babci emerytki

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

zostało ci mięsko upieczonego kurczaka? Zrób risotto:)

Risotto babci emerytki

Składniki:

Risotto babci emerytki

 

  • cebula
  • pół paczki mrożonej marchewki z groszkiem
  • pół strąka czerwonej papryki
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1/2 litra gorącego bulionu drobiowego
  • pierś upieczonego dzień wcześniej kurczaka (pozostałość z dnia poprzedniego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • starty parmezan
  • pieprz, sól, mieszanka ziół włoskich
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto babci emerytki
Cebulę posiekać, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Mięso pokroić w kostkę.
Masło rozgrzać w głębokiej patelni, dodać olej, cebulę i zeszklić ją na tłuszczu. Wsypać marchewkę z groszkiem, a po chwili pokrojoną paprykę. Podlać kilkoma łyżkami bulionu, dusić przez chwilę.Dosypać wypłukany ryż, podsmażyć, a następnie podlać kilkoma łyżkami bulionu. Gotować na małym ogniu ok 20-25 minut, co jakiś czas podlewając bulionem i co jakiś czas mieszając wszystko. Kiedy ryż będzie prawie miękki, posypać po wierzchu startym parmezanem, ziołami, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby dosolić potrawę.