slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Risotto z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z porem oraz suszonymi pomidorkami. Zrobiłam wersję dla dorosłych z białym winem. Jeśli risotto będą jadły dzieci to zamiast wina możemy dodać większą ilość bulionu. Polecam

Risotto z porem

Składniki:

Risotto z porem

 

  • 1 torebka ryżu białego (125g)
  • 120 g pora (biała część)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 szkl bulionu warzywnego
  • 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach
  • pół łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich
  • szczypta kurkumy i curry
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z porem
Siekamy cebulę i czosnek, por kroimy w pół plastry. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulkę z czosnkiem i porem. Dodajemy ryż i suszone pomidory oraz smażymy przez ok. 2 minuty, następnie wlewamy pół łyżki bulionu, mieszamy co jakiś czas.

Kiedy ryż wchłonie płyn, dodajemy kolejną porcję bulionu i mieszamy-robimy tak jeszcze raz.

Na koniec wlewamy wino białe i mieszamy, aż ryż wchłonie płyn. Gdy ryż będzie gotowy, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy połowę parmezanu, mieszamy.

Przekładamy risotto na talerze i posypujemy resztą sera. Smacznego