Sposób przygotowania:
Risotto leśniczego z grzybami
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i smażymy chwilę aż ziarenka staną się szkliste. Wówczas wlewamy chochlę bulionu i smażymy co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejną porcję i znowu smażymy. Postępujemy tak do momentu gdy ryż będzie miękki.
Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)
Ugotowane grzyby siekamy na większe kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy cebulkę i dodajemy grzyby, całość smażmy około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodajemy grzyby, zdejmujemy z ognia, wsypujemy posiekaną natkę, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Podajemy od razu ozdobione natką. Życzę smacznego :)
darmiona
zbysiowa
mysza75
Wiech
Spróbuj jeszcze, przy okazji, podlać ryż białym winem (zamiast pierwszej chochli bulionu). Dodaje to specyficznego "smaczku".
Ale i tak,to moje ulubione risotto.
edytaha
A przy okazji - masz cudne naczynka i Twoje risotto wspaniale się w nich prezentuje :)