mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Risotto mięsne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne mięsne risotto dla każdego

Risotto mięsne

Składniki:

Risotto mięsne

 

  • 30 dag ryżu,
  • 30 dag gotowanego mięsa wołowego,
  • 2 cebule,
  • 1 marchew,
  • 1 pietruszka,
  • 1 mały seler,
  • 10 dag smalcu,
  • 5 dag sera żółtego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ostra papryka do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Risotto mięsne
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Mięso kroimy na małe kawałki. Seler, pietruszkę i marchew gotujemy w niewielkiej ilości wody, odcedzamy, kroimy w drobne paski. Ryż mieszamy z mięsem, jarzynami i cebulą. Doprawiamy przyprawami. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, napełniamy masą i posypujemy z wierzchu startym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy. Podajemy na gorąco uprzednio sprawdzając, czy potrawa jest już gotowa (czas pieczenia zależy od piekarnika, dlatego potrawę należy sprawdzić przed podaniem).