Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Risotto Piña colada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Deserowa wersja risotto. Po lekkim obiedzie możemy się ‘dosłodzić’ takim o to ryżem z mlekiem kokosowym i ananasem, polecam!

Risotto Piña colada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto Piña colada

 

  • 120 g ryżu
  • 20 g masła
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2/3 puszki mleka kokosowego
  • 0,5 szklanki mleka krowiego
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • Wiórki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Risotto Piña colada
Na patelni rozpuścić masło, wsypać ryż i chwilę smażyć. Następnie dodać zwykłe mleko, cukier i część mleka kokosowego. Dusić aż ryż wchłonie płyn. Dolewać wtedy mleka, dusić dalej, czynność powtarzać aż ryż będzie miękki. Ananasy z puszki wyjąć, lekko osączyć z zalewy, pokroić w kawałki. Większość wrzucić do risotto, zostawiając kawałeczki do dekoracji. Wymieszać. Zdjąć deser z ognia. Nałożyć do pucharków, udekorować ananasem i wiórkami kokosowymi. Podawać w zależności od upodobać, na ciepło lub zimno
Risotto Piña colada
Na patelni rozpuścić masło, wsypać ryż i chwilę smażyć.
Risotto Piña colada
Następnie dodać zwykłe mleko, cukier i część mleka kokosowego. Dusić aż ryż wchłonie płyn. Dolewać wtedy mleka, dusić dalej, czynność powtarzać aż ryż będzie miękki.
Risotto Piña colada
Ananasy z puszki wyjąć, lekko osączyć z zalewy, pokroić w kawałki.
Risotto Piña colada
Większość wrzucić do risotto, zostawiając kawałeczki do dekoracji. Wymieszać. Zdjąć deser z ognia.