olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Ryż z warzywami i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryż z warzywami i ziołami to bardzo sycące, a zarazem smaczne i aromatyczne danie które można przyrządzić w krótkim czasie.

Ryż z warzywami i ziołami

Składniki:

Ryż z warzywami i ziołami

 

  • 1 mieszanka chińska
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 łyżka curry
  • 100 ml oliwy oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i ziołami

ETAP 1:

Ryż z warzywami i ziołami.
Opłukany ryż gotuję wraz z dodatkiem curry.

Ryż opłukuję, a następnie mieszam go z curry, po czym zalewam całość wodą i gotuję.

ETAP 2:

Ryż z warzywami i ziołami.
Mieszankę chińską podsmażam na rozgrzanej oliwie.

Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmażam mrożoną mieszankę chińską. Gdy warzywa będą miękkie na patelnię dodaję jeszcze 2 łyżki oliwy i chwilę całość podsmażam.

ETAP 3:

Ryż z warzywami i ziołami.
Ugotowany ryż dodaję do usmażonych warzyw.

Ryż po ugotowaniu dodaję do warzyw, po czym wlewam stopniowo pozostałą oliwę i dokładnie wszystko mieszam.

ETAP 4:

Ryż z warzywami i ziołami.
Całość doprawiam przyprawami i wszystko mieszam.

Na koniec dodaję: sól, pieprz oraz bazylię, oregano i Vegetę, a następnie dokładnie wszystko mieszam.

ETAP 5:

Ryż z warzywami i ziołami.
Całość podsmażam, a następnie przekładam na talerze.

Ryż z warzywami podsmażam jeszcze przez około 3 minuty stale mieszając, po czym nakładam danie na talerze.