jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Ryż z warzywami 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam połączenie ryżu i warzyw.

Ryż z warzywami 5

Składniki:

Ryż z warzywami 5

 

  • ryż 1 szklanka
  • cukinia mała 3/4 sztuki
  • papryka żółta 1/2 sztuki
  • marchewka 1/2sztuki
  • czerwona cebula 1/2 sztuki
  • obgotowane grzyby mung 9 sztuk
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 1,5 łyżki
  • chilli w proszku 2 szczypty
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 1 szczypta
  • cytryna 1/2 sztuki

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami 5
Cukinię umyć i pokroić w słupki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w słupki. Grzyby mung pokroić w słupki. Cebulę umyć obrać i pokroić w piórka. Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Do patelni dodać olej i rozgrzać na ogniu. Następnie dodać marchewkę i mieszając chwilę smażyć. Następnie do patelni dodać cebulę i smażyć, mieszając. Następnie dodać grzyby mung i smażyć cały czas mieszając potrawę. następnie dodać paprykę. Na końcu dodać cukinię i chwilę smażyć, mieszając doprawić do smaku sosem sojowym, chilli, solą i pieprzem. Następnie dodać ugotowany ryż i mieszając, smażyć potrawę, aż do połączenia się składników. Warzywa w daniu powinny chrupać. Na końcu danie można skropić sokiem z cytryny.