Sposób przygotowania:
Risotto - wersjapodstawowa
Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Uważaj, aby nie zrumienić! Dodaj ryż i rozgnieciony, posiekany czosnek. Mieszaj, aż ziarenka ryżu będą całe otoczone w tłuszczu. Dolej wino. Mieszaj w dalszym ciągu, aż cały płyn się wchłonie. Teraz dolewaj po łyżce wazowej bulionu i smaż, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn - dodaj następną chochlę bulionu. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W terminologii makaronowej musi być al dente. Risotto w wersji podstawowej jest gotowe. Teraz możesz je podawać lub dołożyć ulubione składniki.