Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Risotto - wersjapodstawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu).

Risotto - wersjapodstawowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto - wersjapodstawowa

 

  • średnia cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu (musi być specjalny do risotta - najlepiej arborio - ba dobrze wchłania płyny)
  • Szklanka (ok. 150 - 200 ml) białego wina
  • ok. 1 l bulionu warzywnego (do innych odmian może być mięsny lub rybny). W żadnym wypadku nie może być z kostki!
  • dwie - trzy łyżki oliwy lub oleju, może być masło.

Sposób przygotowania:

Risotto - wersjapodstawowa
Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań mnóstwo. Przedstawiam dzisiaj podstawową wersję risotta. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę. Uważaj, aby nie zrumienić! Dodaj ryż i rozgnieciony, posiekany czosnek. Mieszaj, aż ziarenka ryżu będą całe otoczone w tłuszczu. Dolej wino. Mieszaj w dalszym ciągu, aż cały płyn się wchłonie. Teraz dolewaj po łyżce wazowej bulionu i smaż, cały czas mieszając. Kiedy ryż wchłonie cały płyn - dodaj następną chochlę bulionu. Postępuj tak, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. W terminologii makaronowej musi być al dente. Risotto w wersji podstawowej jest gotowe. Teraz możesz je podawać lub dołożyć ulubione składniki.
Risotto - wersjapodstawowa
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną cebulę.
Risotto - wersjapodstawowa
Dodaj ryż i rozgnieciony i posiekany czosnek.
Risotto - wersjapodstawowa
Dodawaj po chochli bulionu i mieszaj, aż płyn się wchłonie.
Risotto - wersjapodstawowa
Tu risotto podane z polędwiczkami w sosie z sera pleśniowego

Tagi:

ryż risotto