pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Risotto z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

z zeszytu mamy, robiła to na chrzcinach wnuczki, smakowało wszystkim

Risotto z boczkiem

Składniki:

Risotto z boczkiem

 

  • pieprz, sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • cebula
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/ szklanki przecieru pomidorowego
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 15 dag ryżu

Sposób przygotowania:

Risotto z boczkiem
Ryż przebrać, dokładnie odsączyć. Ugotować w dużej ilości wody z rozpuszczoą kostka bulionu na sypko. Boczek pokroic drobno. Lekko zrumienić. Dodać oczyszczoną z nasion drobno posiekana paprykę, zalać bulionem. Gotowac przez 20 minut. Dodać przecier pomidorowy, drobno posiekaną cebulę, pietruszkę (natkę). Wymieszać z ugotowanym ryżem. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na 8-10 minut.