WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 576]

Risotto z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowe jesienne danie jednogarnkowe w moim domu. Pyszne, aromatyczne i kremowe risotto z kurczakiem i borowikami.

Risotto z borowikami

Składniki:

Risotto z borowikami

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 5-6 młodych borowików
  • 400 g ryżu
  • ok 1,5 l bulionu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto z borowikami

Borowiki

Risotto z borowikami
Najlepiej smakują młode, jędrne borowiki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Oczyszczone i umyte borowiki kroimy w małe kawałki i razem z cebulą podsmażamy na maśle.

Ryż

Risotto z borowikami
Ryż chwilę podsmażamy mieszając, aż zmieni kolor.

Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy masło z podsmażonych borowików i chwilę podsmażamy, aż stanie się szklisty.

Gotowanie

Do ryżu dodajemy grzyby i zalewamy bulionem. Wolno dusimy pod przykryciem, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się odpowiednio miękki. Doprawiamy solą i pieprzem.