Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wątróbki z warzywami i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wątróbki z kurczaka z warzywami i jabłkiem, podane z ryżem i brokułem to pomysł na smaczne danie obiadowe.

Wątróbki z warzywami i jabłkiem

Składniki:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem

ETAP 1:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem
Wszystkie warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju

Paprykę i dynię oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać dynię z papryką, chwilę podsmażyć.

ETAP 2:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem
Oczyszczone wątróbki podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem

Wątróbki oczyścić z błonek, zalać mlekiem i moczyć około 20 minut. Następnie osączyć i podsmażyć na rozgrzanym maśle.

ETAP 3:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem
Podsmażone warzywa połączyć z wątróbkami.

Warzywa i wątróbkę przełożyć do garnka, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem.

ETAP 4:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić i dodać do wątróbki

Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, wsypać roztarty majeranek i gotować do miękkości.

ETAP 5:

Wątróbki z warzywami i jabłkiem

Śmietanę wymieszać z mieloną papryką, połączyć z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.