cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczny przepis na lasagne z dodatkiem świeżej cukinii, z sosem bolońskim podlanym winem i beszamelem.

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Sos boloński

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 szklanka wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 100 g boczku w plastrach
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 mała cukinia
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Sos beszamelowy

 

  • pół opakowania płatów lasagne (kilkanaście sztuk)
  • 200 g tartego twardego sera (typu parmezan)

Sposób przygotowania:

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią

Sos boloński

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
Sos boloński duś przez 2 godziny

Seler, cukinię i cebulę pokrój. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj seler i cukinię, kiedy trochę zmiękną dorzuć pokrojony boczek. Podsmaż, zawartość patelni przełóż do miski.

Na patelnię wyłóż mięso (jeśli się nie zmieści, smaż partiami), aż białko się zetnie a mięso z różowo-czerwonego zmieni kolor na szary. Obsmażone mięso i zdjęte uprzednio warzywa z boczkiem przełóż do garnka, zamieszaj i zalej winem. Podgrzewaj przez kilka minut, następnie dodaj bulion, przecier pomidorowy i koncentrat. Zmniejsz płomień na mały i duś pod przykryciem przez minimum 2 godziny., od czasu do czasu mieszając, by składniki nie przywierały do dna.

Sos beszamelowy

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
Sos beszamelowy mieszaj cały czas, aby nie powstały grudki.

W rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez 3 minuty na wolnym ogniu, następnie powoli dolej mleko i podgrzewaj cały czas mieszając. Po kilku minutach sos zdejmij z ognia i dopraw solą i gałką muszkatołową.

Lasagne bolognese - układanie warstw

Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
Lasagne bolognese - układanie warstw mięsa i sosu

Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20 na 30 cm wysmaruj masłem, na spód wylej 0,5 szklanki sosu beszamelowego. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (staraj się nie zostawiać dużych przerw, w razie czego połam je na mniejsze części). Na to wyłóż porcję sosu bolońskiego oraz beszamelowego, posyp tartym serem. W zastępstwie parmezanu polecam także ser dziugas.

Czynność powtórz kilkakrotnie, aby uzyskać ok. 5 - 6 warstw.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut, następnie przykryj wierzch folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.