Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem mielonym i cukiniąSos boloński
Seler, cukinię i cebulę pokrój. Na oliwie podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj seler i cukinię, kiedy trochę zmiękną dorzuć pokrojony boczek. Podsmaż, zawartość patelni przełóż do miski.
Na patelnię wyłóż mięso (jeśli się nie zmieści, smaż partiami), aż białko się zetnie a mięso z różowo-czerwonego zmieni kolor na szary. Obsmażone mięso i zdjęte uprzednio warzywa z boczkiem przełóż do garnka, zamieszaj i zalej winem. Podgrzewaj przez kilka minut, następnie dodaj bulion, przecier pomidorowy i koncentrat. Zmniejsz płomień na mały i duś pod przykryciem przez minimum 2 godziny., od czasu do czasu mieszając, by składniki nie przywierały do dna.
Sos beszamelowy
W rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż przez 3 minuty na wolnym ogniu, następnie powoli dolej mleko i podgrzewaj cały czas mieszając. Po kilku minutach sos zdejmij z ognia i dopraw solą i gałką muszkatołową.
Lasagne bolognese - układanie warstw
Naczynie do zapiekania o wymiarach ok. 20 na 30 cm wysmaruj masłem, na spód wylej 0,5 szklanki sosu beszamelowego. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne (staraj się nie zostawiać dużych przerw, w razie czego połam je na mniejsze części). Na to wyłóż porcję sosu bolońskiego oraz beszamelowego, posyp tartym serem. W zastępstwie parmezanu polecam także ser dziugas.
Czynność powtórz kilkakrotnie, aby uzyskać ok. 5 - 6 warstw.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut, następnie przykryj wierzch folią aluminiową i piecz przez kolejne 20 minut.