Sposób przygotowania:
Risotto z grzybami leśnymi
Na dużej głębokiej patelni lbo w szerokim teflonowym rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy i wsypać ryż - mieszać kilka chwil, aż zmieni kolor.
Do ryżu dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojone grzyby i przez kilka minut mieszać na średnim ogniu.
Wlać wywar grzybowy, wymieszać i odczekać, aż ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać rosół i stale mieszać, aż risotto osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeśli potrzeba więcej płynu należy dolać wody.
Całość doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco słona, dodać nieco soli albo płynnej przyprawy do potraw.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Tuż przed podaniem można położyć na gorącej potrawie wiórki zimnego masła.
Do ryżu dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojone grzyby i przez kilka minut mieszać na średnim ogniu.
Wlać wywar grzybowy, wymieszać i odczekać, aż ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać rosół i stale mieszać, aż risotto osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeśli potrzeba więcej płynu należy dolać wody.
Całość doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco słona, dodać nieco soli albo płynnej przyprawy do potraw.
Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Tuż przed podaniem można położyć na gorącej potrawie wiórki zimnego masła.