Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Risotto z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa bardzo popularna w północnej części Włoch, gdzie również zbiera się grzyb leśne. W łatwy sposób z odrobiną cierpliwości można przygotować bardzo smaczne danie.

Risotto z grzybami leśnymi

Składniki:

Risotto z grzybami leśnymi

 

  • ryż arborio 2 filiżanki
  • wywar grzybowy do smaku
  • rosół domowy do smaku
  • grzyby leśne 350 g
  • czosnek do smaku
  • cebula średnia
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa i masło
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami leśnymi
Na dużej głębokiej patelni lbo w szerokim teflonowym rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy i wsypać ryż - mieszać kilka chwil, aż zmieni kolor.

Do ryżu dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojone grzyby i przez kilka minut mieszać na średnim ogniu.

Wlać wywar grzybowy, wymieszać i odczekać, aż ryż go wchłonie. Stopniowo dolewać rosół i stale mieszać, aż risotto osiągnie odpowiednią konsystencję. Jeśli potrzeba więcej płynu należy dolać wody.

Całość doprawić do smaku czosnkiem i pieprzem, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco słona, dodać nieco soli albo płynnej przyprawy do potraw.

Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki. Tuż przed podaniem można położyć na gorącej potrawie wiórki zimnego masła.

Tagi:

risotto