Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Risotto z cheddarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne risotto z przepisu Nigelli

Risotto z cheddarem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z cheddarem

 

  • Łyżka oleju
  • 2 dymki
  • 300g ryżu do risotto
  • 125ml białego wina
  • ½ łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 100g cheddara
  • ½ pęczka szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Risotto z cheddarem
Na oleju podsmażamy posiekaną dymkę, jak się zeszkli, to dorzucamy ryż i całość ciągle mieszając smażymy przez 3 minuty. Bulion w garnuszku stawiamy na palniku obok- powinie być ciągle gorący. Na patelnię z ryżem wlewamy wino i musztardę i smażymy aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewamy łyżkę wazową bulionu, a jak zostanie wchłonięta przez ryż to kolejną, itd. Mieszając, gotujemy ryż aż będzie miękki, zajmie to ok. 20 minut. Wtedy dodaje ser cheddar pokrojony w kostkę, mieszamy i podajemy gorące risotto posypane posiekanym szczypiorkiem.
Risotto z cheddarem
Dodajemy ryż potem musztardę i białe wino
Risotto z cheddarem
Stopniowo wlewamy bulion czekając aż się chłonie
Risotto z cheddarem
Na końcu dodajemy pokrojony w kostkę ser

Tagi:

ryż risotto