Sposób przygotowania:
Risotto z dynią
Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i miękki miąższ. Następnie kroimy ją w kostkę 1cm. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy kostki dyni i wszystko razem dusimy aż do miękkości dyni doprawiając solą i pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy szczyptę suszonego tymianku. Usmażoną dynię wykładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarenka będą przejrzyste. Kolejno wlewamy bulion i zagotowujemy. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę - około 12 - 15 minut. Możemy dodać jeszcze do smaku masło. Gdy ryż będzie gotowy zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy dynię, wszystko dokładnie mieszamy, chwilkę podsmażamy i podajemy.