Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Risotto z gąskami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniałe, kremowe risotto z jesiennymi grzybami - nic tylko jeść.

Risotto z gąskami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z gąskami

 

  • Ryż do risotto 100g,
  • gąski 200g,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
  • masło 2 łyżki,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion 400ml

 

Sposób przygotowania:

Risotto z gąskami
Grzyby dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste. Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki.



Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę. Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy. Smacznego ;)
Risotto z gąskami
Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste.
Risotto z gąskami
Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości.
Risotto z gąskami
Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe.
Risotto z gąskami
W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę.

Tagi:

ryż risotto