Sposób przygotowania:
Risotto z gąskami
Grzyby dokładnie obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy ryż i smażymy chwilkę aż ziarna będą przezroczyste. Kolejno wlewamy bulion i ryż gotujemy do miękkości i do wchłonięcia bulionu pod przykryciem co jakiś czas mieszając - około 15-20 minut. Ewentualnie możemy podlać większą ilością bulionu gdyby jeszcze nie był miękki.
Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę. Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy. Smacznego ;)
Grzyby po ugotowania siekamy w kostkę, mniejsze grzyby dajemy całe. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy grzyby i cebulkę. Dusimy je pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy natkę. Łączymy ryż z grzybami i dokładnie mieszamy. Smacznego ;)
Pyza
Cukiereczek13
Jeżeli ugotujemy więcej grzybów to z tej wody możemy przygotować "barszcz" z gąsek, z takiej ilości tej wody nie było zbyt dużo