olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Risotto z karkówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Risotto z karkówką i cebulą to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie, które nie wymaga zbyt wielu składników.

Risotto z karkówką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto z karkówką

 

  • 500 gram karkówki
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 cebule
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 papryka
  • sól do smaku
  • ¼ łyżeczki Vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Risotto z karkówką
Karkówkę myję, a następnie osuszam i kroję w kostkę, następnie smażę ją na niewielkiej ilości oleju. Następnie obieram i kroję cebulę i dodaję ją wraz z pokrojoną czerwoną papryką do podsmażonej karkówki. Na patelnię dodaję Vegetę oraz pokrojonego w ćwiartki ogórka konserwowego, po czym podlewam wszystko bulionem i duszę do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Do potrawki dodaję ugotowany ryż, po czym podsmażam wszystko przez chwilę w międzyczasie delikatnie mieszając. Na koniec risotto doprawiam solą oraz pieprzem.
Risotto z karkówką
Karkówkę kroję w kostkę, po czym smażę ją na niewielkiej ilości oleju.
Risotto z karkówką
Na koniec dodaję ugotowany ryż i podsmażam przez chwilę stale mieszając.