Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Risotto z kaszy z pieczarkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne risotto z kaszy z pieczarkami

Risotto z kaszy z pieczarkami

Składniki:

Risotto z kaszy z pieczarkami

 

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 500 ml ciepłego bulionu warzywnego
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Risotto z kaszy z pieczarkami
Kaszę płuczemy pod zimną wodą.Cebulę i pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W woku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki a następnie wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy przez kilka minut na dużym ogniu, co chwilę mieszając.Następnie wlewamy połowę bulionu - dusimy, gdy kasza wchłonie bulion to dolewamy drugą połowę.Zmniejszamy płomień i doprawiamy solą i pieprzem do smaku - chwilę smażymy.Wyłączamy płomień i na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Risotto podałam z pieczoną karkówką i surówką z buraczków. Smacznego :)