Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Risotto z kiełbasą i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakowite risotto z podwędzana kiełbaską i kolorową papryką

Risotto z kiełbasą i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kiełbasą i papryką

 

  • 15 dkg kiełbasy np; podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki rosołu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 15 dkg żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • po 1/4 papryki czerwonej ,zielonej i żółtej

Sposób przygotowania:

Risotto z kiełbasą i papryką
Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy . Dodać posiekaną cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę .Chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać.Potem gdy płyn zostanie wchłonięty wlać kolejną szklankę i przykrywamy pokrywą.Należy co jakiś czas przemieszać i pilnować ,aby uzupełnić płyn.Jak wlejemy trzecią szklankę rosołu ,to chwilę podgrzewamy i gasimy ogień.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i trzymamy pod przykryciem ok. 10 minut.Porcje na talerzu posypać startym serem i posiekaną natką pietruszki .
Risotto z kiełbasą i papryką
Pokrojoną kiełbaskę i warzywa krótko podsmażyć na oliwie
Risotto z kiełbasą i papryką
Do podsmażonych warzyw z kiełbasą dodać ryż i chwilę smażyć
Risotto z kiełbasą i papryką
Do warzyw i ryżu stopniowo dolewać gorący rosół często mieszając
Risotto z kiełbasą i papryką
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku