s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Risotto z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki pomysł na pyszne jedzonko:)

Risotto z kurczakiem

Składniki:

Risotto z kurczakiem

 

  • 200 g ryżu
  • podwójna pierś kurczaka
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 1 cebula
  • 1 kostka drobiowa
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem
1.Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy na 10 minut do lodówki; 2.Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie. Dodajemy suchy ryż, podsmażamy przez około 5 minut; 3.Kostkę rosołową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i dodajemy po trochu do ryżu. Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy ryż „wciągnie” bulion dolewamy kolejną porcję. 4.Mięso smażymy na oliwie przez około 10 minut; 5.Kiedy ryż jest już miękki dodajemy usmażone mięso, odsączony groszek i dokładnie mieszamy.