Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 724]

Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne i bardzo pożywne danie, bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowe składniki można modyfikować w zależności od tego, co mamy akurat w lodówce.

Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą

 

  • ryż 200 gram
  • pierś z kurczaka 500 gram
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • por 1 kawałek
  • cebula 1/2 szt
  • papryka 1 mała szt
  • bulion 500 ml
  • cytryna 1/2 szt
  • fasola czerwona 1 puszka
  • pomidory 2 szt
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Następnie wyjmujemy z rondla.

Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, pora w półplasterki.

Do rondla, w którym smażyliśmy kurczaka, dodajemy łyżkę oliwy i szklimy cebulę oraz pora. Następnie dodajemy paprykę i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.

Wlewamy bulion, dodajemy sok z cytryny, czerwoną fasolę oraz ryż. Dodajemy również pokrojone w kostkę pomidory oraz kurczaka. Dusimy pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

Przyprawiamy danie pieprzem, solą i papryką ostrą. Dusimy jeszcze 7-8 minut, do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym.
Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą
Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę, pora w półplasterki.
Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą
Wlewamy bulion, dodajemy sok z cytryny, czerwoną fasolę oraz ryż.
Risotto z kurczakiem i czerwoną fasolą
Dodajemy również pokrojone w kostkę pomidory oraz kurczaka.