kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1268]

Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne risotto z piersią kurczaka i warzywami. Wyśmienite i pełnowartościowe danie obiadowe. Polecam.

Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką

 

  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 100 gram ryżu
  • 1 średnia marchew
  • 15 - cm pora
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • garść tartego sera
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w podłużne paski. Por czyścimy i myjemy, kroimy w półplasterki. Marchew obieramy i myjemy, ścieramy na tarce.

Do garnka wlewamy połowę bulionu warzywnego, zagotowujemy.

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną pierś przez około 5 minut, przekładamy do garnka. Na patelnię wkładamy por i marchewkę przesmażamy i dodajemy do gotującego się mięsa. Wsypujemy ryż i gotujemy aż warzywa i mięso będzie miękkie. Dolewamy partiami wywar i często mieszamy. Natkę pietruszki myjemy i kroimy na drobno.

Do ugotowanego risotta wsypujemy przyprawy, tarty ser, pokrojoną natkę i mieszamy.
Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką
Umyte i osuszone mięso kroimy w podłużne paski.
Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką
Oczyszczony i umyty por kroimy w półplasterki.
Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką
Pokrojoną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju.
Risotto z piersią kurczaka, porem, marchewką
Do ugotowanego risotta dodajemy tarty ser, przyprawy, natkę pietruszki.