SUPERPRZEPIS

Wieprzowy klops w boczku

  • 1
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Wieprzowy klops w boczku Więcej zdjęć (7)

danie mięsne, które podaję w formię plastrów świetnie sprawdza się jako obiad. Jednak gdy zostanie to swobodnie podaję go na kolację.

Składniki:

Wieprzowy klops w boczku

 

  • 800 g mielonej łopatki
  • około 200 g surowego boczku (plastry, może być podwędzany)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa namoczona bułka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu meksykańskiego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • papryka słodka do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowy klops w boczku
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju.

Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodaje natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański.

Całość wyrabiamy do połączenia się składników. 

Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa. 

Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50 minut.

Po tym czasie wyciągam klopsa na kratkę i piekę około 15 minut do zarumienienia boczku. 

Klops podaję pokrojony w plastry. Kroje po około 10 minutach po wyciągnięciu z piekarnika.
Wieprzowy klops w boczku
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy zarumieniamy na rozgrzanym oleju.
Wieprzowy klops w boczku
Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański
Wieprzowy klops w boczku
Całość wyrabiamy do połączenia się składników.
Wieprzowy klops w boczku
Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem,
Wieprzowy klops w boczku
wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa.
Wieprzowy klops w boczku
Wieprzowy klops w boczku - pokrojony w plastry