SUPERPRZEPIS

Risotto z kwiatami cukinii na piwie

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Risotto z kwiatami cukinii na piwie Więcej zdjęć (4)

risotto z kwiatami cukinii, które przygotowane było na bazie piwa,możecie użyć dowolnego piwa lub użyć tradycyjnie wina białego ; )

Składniki:

Risotto z kwiatami cukinii na piwie

 

  • ½ młodo pora (tylko biała część )
  • ½ cukinii
  • 8 + 2 kwiatów cukinii
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ¼ szklanki piwa
  • 750 ml gorącego wywaru warzywnego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Risotto z kwiatami cukinii na piwie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekany drobno por, dodajemy pokrojoną w kostkę (nie obraną, tylko dobrze umytą ) cukinię i smażymy kolejne 2 minuty.

Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy.

Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje. Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu.

Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.

Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące ; ) 
Risotto z kwiatami cukinii na piwie
por, cukinie i kwiaty cukinii przygotowane do gotowania
Risotto z kwiatami cukinii na piwie
Letnie Warzywa na patelni lekko przesmażone
Risotto z kwiatami cukinii na piwie
Warzywa z ryżem arborio w I fazie przesmażania