Sposób przygotowania:
Risotto z kwiatami cukinii na piwie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekany drobno por, dodajemy pokrojoną w kostkę (nie obraną, tylko dobrze umytą ) cukinię i smażymy kolejne 2 minuty.
Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy.
Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje. Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu.
Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące ; )
Kwiaty cukinii siekamy dodajemy na patelnie smażymy 1 minutę po czym dodajemy szklankę ryżu, mieszamy.
Kiedy ryż stanie się szklisty na patelnię wlewamy piwo – mieszamy i gotujemy aż cały alkohol odparuje. Wtedy na patelnie wlewamy 2 chochle gorącego wywaru warzywnego i gotujemy aż do odparowania płynu.
Czynność dolewania wywaru powtarzamy tak długo aż ryż będzie miękki. Kiedy ryż będzie miękki, pieprzymy go, dodajemy starty parmezan i łyżkę masła – mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty.
Gotowe risotto nakładamy na talerze i dekorujemy kwiatami cukinii, serwujemy gorące ; )
smokii
weronikaS
Igraszki Losu
smokii