Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem i warzywami
Kurczaka kroję w paseczki, obsypuję solą i pieprzem i krótko obsmażam na mocno rozgrzanej patelni. Podobnie traktuję warzywa, odkładam. W rondlu rozpuszczam 1,5 łyżki masła z kapką oliwy, wrzucam drobno pokrojona cebulkę i smażę, aż się zeszkli. Dorzucam ryż (1,5 szklanki) i mieszam, po chwili zalewam 3/4 szklanki wina, ryż wchłania wino a ja pilnuję, aby się nie przypalił.Po wchłonięciu wina dolewam 1/2 - 3/4 szklanki bulionu i znowu ryż wchłania a ja pilnuję. Czynność powtarzam, do momentu gdy ryż jest już prawie miękki. Przed ostatnią porcją bulionu dodaję warzywa, mięso i jeszcze łyżkę masła, mieszam i ...czekam na wchłonięcie płynu. Na koniec dodaję świeżo starty parmezan (1/2 szklanki) i mieszam. Na talerzu posypuję jeszcze odrobina parmezanu.