Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Risotto z kurczakiem wg Agiatis

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Risotto, daje nam możliwość eksperymentowania z dodatkami. Możemy jednego dnia zrobić wersję wegetariańska, a następnego z mięsem:)

Risotto z kurczakiem wg 	Agiatis Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z kurczakiem wg Agiatis

 

  • ryż - 1 szklanka
  • bulion lub rosół 2,5 szklanki
  • pierś z kurczaka (pojedyncza) - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • groszek w puszce - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem wg Agiatis
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Obieramy marchewkę , kroimy w półplasterki, dodajemy do smażonej piersi.
Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy do momentu, aż mięso będzie gotowe - przekładamy całość do miski.
Ryż podsmażamy na tym samym tłuszczu, co wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy połowę bulionu( pamiętajcie musi być gorący, gdy będziemy dodawać zimny przerywamy proces gotowania i będziemy czekali na risotto wieki). Gdy nam ryż "zabierze" całość, dolewamy bulion mieszając od czasu do czasu ryż.
Gotujemy w ten sposób do momentu aż ryż będzie miękki.
Przekładamy do risotta wcześniej podpieczony kurczaka, dodajemy w tym momencie groszek, chwilę mieszamy - podajemy. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Risotto z kurczakiem wg 	Agiatis
Risotto z kurczakiem