Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem wg Agiatis
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Obieramy marchewkę , kroimy w półplasterki, dodajemy do smażonej piersi.
Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy do momentu, aż mięso będzie gotowe - przekładamy całość do miski.
Ryż podsmażamy na tym samym tłuszczu, co wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy połowę bulionu( pamiętajcie musi być gorący, gdy będziemy dodawać zimny przerywamy proces gotowania i będziemy czekali na risotto wieki). Gdy nam ryż "zabierze" całość, dolewamy bulion mieszając od czasu do czasu ryż.
Gotujemy w ten sposób do momentu aż ryż będzie miękki.
Przekładamy do risotta wcześniej podpieczony kurczaka, dodajemy w tym momencie groszek, chwilę mieszamy - podajemy. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Obieramy marchewkę , kroimy w półplasterki, dodajemy do smażonej piersi.
Cebule kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem.Podsmażamy do momentu, aż mięso będzie gotowe - przekładamy całość do miski.
Ryż podsmażamy na tym samym tłuszczu, co wcześniej smażyliśmy kurczaka. Dodajemy połowę bulionu( pamiętajcie musi być gorący, gdy będziemy dodawać zimny przerywamy proces gotowania i będziemy czekali na risotto wieki). Gdy nam ryż "zabierze" całość, dolewamy bulion mieszając od czasu do czasu ryż.
Gotujemy w ten sposób do momentu aż ryż będzie miękki.
Przekładamy do risotta wcześniej podpieczony kurczaka, dodajemy w tym momencie groszek, chwilę mieszamy - podajemy. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego!